Technologie chowu i hodowli owiec i kóz w różnych warunkach środowiskowych

Kategoria
Szkolenia
Termin
wtorek, 18 maj 2021 - sobota, 22 maj 2021
Miejsce
Nowy Targ
Telefon
22 729 59 05, 22 729 73 02
E-mail
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Forma realizacji
seminarium / wizyta studyjna
Osoba odpowiedzialna za realizację
Anna Okoń

Adresaci / Grupa docelowa uczestników:

  • nauczyciele kształcenia zawodowego prowadzący zajęcia z produkcji zwierzęcej i weterynarii

Zamierzone cele:

  • określić chów owiec i kóz w warunkach ekstensywnych i intensywnych
  • scharakteryzować technologie produkcji jagniąt rzeźnych
  • określić wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na mleczność owiec
  • ocenić nowoczesne metody sterowania rozrodem u owiec
  • scharakteryzować walory prozdrowotne mięsa i serów owczych
  • ocenić ekonomiczne uwarunkowania hodowli owiec i kóz
  • poznać wykorzystanie środków unijnych na modernizację gospodarstwa zajmującego się produkcją owczarską
  • porównać technologie chowu owiec i kóz w Polsce i na Węgrzech

Instytucje współpracujące:

  • Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Balicach
  • Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu
  • Szkoły rolnicze i gospodarstwa owczarskie na Węgrzech
 
 

Terminy

  • Od wtorek, 18 maj 2021 do sobota, 22 maj 2021