krowy goryKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie organizuje wyjazd studyjny do Włoch w dniach 7 - 12 listopada 2021r.,  temat: "Nowe kierunki w pracy hodowlanej we Włoszech". Na szkolenie zapraszamy te osoby, które dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

 

 

 

W szkoleniu mogą uczestniczyć nauczyciele, którzy zgłoszą swój udział za pomocą elektronicznego formularza zgłoszeniowego. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.

W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:

  • spotkanie z przedstawicielem dyrekcji szkoły – poznanie włoskiego systemu kształcenia zawodowego;
  • specyfika włoskiego rolnictwa, rozwój obszarów wiejskich, rynki rolne, przemysł przetwórczy;
  • zasady funkcjonowania gospodarstwa rolnego przy szkole;
  • zapoznanie uczestników z bazą dydaktyczną szkoły;
  • wyjazd studyjny do gospodarstwa rolnego; Azienda Agricola „Le Mandre” ,Via Sant'Osvaldo, 37, 38043 Bedollo TN - hodującego: owce, kozy i bydło mleczne
  • technologie stosowane w hodowli owiec i kóz;
  • walory prozdrowotne mleka i mięsa owczego i koziego
  • technika produkcji serów górskich – wytwórnia serów Tremosine
  • prezentacja produkcji serów – degustacja
  • ocena produktów ekologicznych wystawianych na sprzedaż w Azienda Agricola „Le Mandre” ,Via Sant'Osvaldo, 37, 38043 Bedollo TN
  • technologie stosowane w chowie bydła mlecznego we Włoszech
  • organizacja pracy hodowlanej i funkcjonowanie fermy bydła mlecznego
  • znaczenie produkcji roślinnej w chowie bydła mlecznego.
  • wpływ zmiany żywienia na wydajność mleczną,
  • aspekt ekonomiczny w hodowli bydła we Włoszech
  • ocena rozwiązań technicznych oraz warunków zoohigienicznych w oborze w w aspekcie zachowania dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska  w Riva del Garda hodującego bydło mięsne specjalność regionalna; „ carne salada”
  • najnowsze trendy w produkcji bydła mięsnego;
  • stosowane technologie w chowie bydła mięsnego w gospodarstwie ekologicznym;
  • ranga pokroju i cech funkcjonalnych w programie oceny i selekcji bydła na mięso
  • wizyta w winnicy Cantina Sociale w Trento - włoska technologia uprawy winorośli i warunki przebiegu fermentacji przy produkcji win
  • zapoznanie z produkcją oleju w Agraria Riva del Garda
  • poznanie zasad oceny jakości oliwy z oliwek – na przykładzie oliwy Extra Vergine z olejarni Agraria Riva del Garda.
  • zapoznanie z możliwością uzyskania dochodu z działalności poza rolniczej – zwiedzanie prażalni kawy w Riva del Garda.
  • ocena prezentacji i sposobu promowania produktów rolniczych na wystawie i w czasie sprzedaży - wizyta w prażalni kawy w Riva del Garda.
  • Riva del Garda jako ośrodek handlu produktami roślinnymi i mleczarskimi
  • historia i współczesność - przedstawienie dorobku materialnego i kulturowego Riva del Garda; Trydent-Górna Adyga, w prowincji Trydent

 

Program szkolenia

 

Wyjazd studyjny do Włoch zbiórka uczestników szkolenia w Krajowym Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie ul. Pszczelinska 99; wyjazd autokarem godzina 10.00