Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie organizuje seminarium dla nauczycieli produkcji zwierzęcej i weterynarii w dniach 29-31 marca 2023r.
Temat: "Doskonalenie użytkowości zwierząt gospodarskich”, szkolenie online. Na szkolenie zapraszamy te osoby, które dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.
W szkoleniu mogą uczestniczyć nauczyciele, którzy zgłoszą swój udział za pomocą elektronicznego formularza zgłoszeniowego. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
W programie szkolenia zaplanowano następujące zagadnienia:
- Wartość hodowlana i użytkowa świń
- wiadomości wstępne o gatunku świni domowej, hodowli i produkcji
- hodowla i chów świń w Polsce, cele i zadania hodowli zarodowej i chowu masowego
- hodowla zachowawcza świń jako element ochrony bioróżnorodności
- typy i rasy użytkowe świń w Polsce i na świecie
- ocena wartości hodowlanej świń: ocena przyżyciowa knurków i loszek, ocena poubojowa wartości hodowlanej knurów i kojarzeń w Stacjach Kontroli użytkowości Rzeźnej Trzody Chlewnej
- ocena wartości użytkowej świń: ocena wartości rozpłodowej loch, ocena wartości tucznej i rzeźnej tuczników
- czynniki genetyczne i środowiskowe kształtujące wartość hodowlaną i użytkową świń
- wykorzystanie informacji o wartości hodowlanej i użytkowej w hodowli i produkcji świń w Polsce
- profilaktyka i pielęgnacja świń
- analiza parametrów fizjologicznych i użytkowych oraz behawioru świń w aspekcie podatności i niwelowania stresu
- Wartość hodowlana i użytkowa koni
- specyfika pracy hodowlanej nad końmi
- zalety i wady różnych systemów oceny wartości użytkowej koni hodowanych w Polsce
- tradycyjna i liniowa ocena pokroju a wartość użytkowa koni
- kompensacja wad zaletami pokroju koni
- wystawy i pokazy we współczesnych trendach hodowli koni
- Wartość hodowlana i użytkowa bydła
- organizacja hodowli bydła w Polsce
- podstawy pracy hodowlanej w stadach bydła i jej cele
- cechy uwzględniane w indeksach selekcyjnych
- konwencjonalna vs. genomowa wartość hodowlana
- ocena wartości użytkowej bydła ras mlecznych i mięsno-mlecznych – cele i metody oceny
- wskaźniki wykorzystywane w ocenie płodności bydła
- ocena wartości użytkowej bydła mięsnego. Zasady oceny pokroju i kondycji bydła mięsnego