schnitzelKrajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych seminarium z wyjazdem studyjnym do Wiednia pt.: "Specjały kuchni wiedeńskiej". Szkolenie odbędzie się w terminie 13-16 października 2021r.

 

 

 

Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń, do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

 

W programie szkolenia uwzględniono następujące zagadnienia:

  • lokalne atrakcje kulinarne Wiednia,
  • sposoby promocji kulinarnego dziedzictwa i bogactwa tradycji regionu,
  • produkty tradycyjne Kuchni wiedeńskiej
  • umiejętność doboru surowców charakterystycznych w kuchni austriackiej,
  • sporządzanie i podawanie potraw i napojów typowych dla kuchni austriackiej
  •  ocena organoleptyczna sporządzonych potraw.

 

W ramach szkolenia przewidziane jest: zwiedzanie tematyczne połączone z degustacją.

  • poznanie austriackich przysmaków Doliny Wachau-słynącej z uprawy winorośli oraz moreli,
  • tradycje winnego szlaku poznamy w SANDGRUBE 13 wein,
  • technologie przerobu moreli i innych owoców na okowity, ale też sznapsy, wódki, likiery, soki, dżemy, a nawet kosmetyki z pestek moreli, poznamy na przykładzie firmy Wieser, najbardziej znanej i utytułowanej w regionie,
  • wizyta w firmie Gegenbauer – poznanie technologii produkcji słynnych octów winnych i innych produktów takich jak: piwo, soki owocowe, oleje, kawa z własnej palarni,
  • sposoby promocji kulinarnego dziedzictwa i bogactwa tradycji regionu na przykładzie Naschmarkt – najsłynniejszego z wiedeńskich targów wiktuałów,
  • pokaz sporządzania typowych austriackich przystawek, ulubionych rodzajów mięs i dodatków.

 

Program seminarium

 

Osoba odpowiedzialna za szkolenie:

Małgorzata Pawlonka

tel. 22/729 73 02 w. 26, 603-243-639

tel/fax: 22 /729 59 55 w 28

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.