Logo

Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, we współpracy z Powiatowym Centrum Edukacji i Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie, organizuje dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych seminarium z warsztatami kulinarnymi pt. "Dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur. Przygotowanie uczniów do egzaminów zewnętrznych". Szkolenie odbędzie się w terminie 28-30 września 2022 r. w Powiatowym Centrum Edukacyjnym w Kętrzynie.

 

Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń, do udziału w szkoleniu zapraszamy tych nauczycieli, którzy dostaną indywidualne potwierdzenie uczestnictwa.

W programie szkolenia uwzględniono następujące zagadnienia:

  • historia kuchni warmińskiej i mazurskiej oraz tradycyjne potrawy tych kuchni
  • współczesna kuchnia Warmii i Mazur
  • przyrządzanie samodzielnie potraw według przepisów kuchni warmińskiej i mazurskiej
  • tajniki wędzenia ryb i mięs, oraz przygotowywania potraw mazurskich i warmińskich

W ramach szkolenia przewidziane są:

Warsztaty szkoleniowe – przygotowanie potraw według przepisów kuchni warmińskiej i mazurskiej -prowadzone przez Wojciecha Wojciula, właściciela wędzarni ryb w Grądach Węgorzewskich. W programie warsztatów:

  • solankowanie, płukanie, wieszanie, obsuszanie, wędzenie
  • zupa rybna
  • ryba w marynacie

Udział w seminarium jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają koszty przejazdu w ramach delegacji szkolnej.

Program seminarium.

 
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi     Ministerstwo Edukacji i Nauki     Ośrodek Rozwoju Edukacji     Polski Komitet Normalizacyjny     logo cdr light